Laventeli

6,00 

Välimeren alueelta kotoisin oleva yrtti, joka kukkii heinä-elokuussa. Korkeus 50 cm. Talvehtiminen oli aiemmin epävarmaa, mutta joko ilmaston lämpenemisen tai kestävien kantojen syntymisen vuoksi selviää nykyisin talvestakin. Varmuuden vuoksi taimet voi peitellä lehdillä tai männynhavuilla. Kasvatetaan tuoksun vuoksi. Voi käyttää myös mausteena. Aloittaa kasvun myöhään keväällä, joten kumppaniksi kannattaa istuttaa varhaisia kevätkukkijoita.

Tuotetunnus (SKU): d22 Osasto: Avainsana tuotteelle

Kuvaus

Laventeli on Välimeren vuoristoseuduilta kotoisin oleva yrtti, jota kasvatetaan tuoksun vuoksi. Lajeja ja lajikkeita on paljon. Kestävin ja Suomessa oloissa suositeltavin on ikivihreä tähkälaventeli (Lavandula angustifolia). Se kasvaa 20–50 senttiä korkeaksi ja kukkii heinä-elokuussa. Kukat ovat sinivioletteja. Pihaperhosessa kasvatetaan vain tätä lajia.
Laventeli tarvitsee paljon aurinkoa ja lämpöä kukoistaakseen. Suomen oloissa se on syytä istuttaa puutarhan lämpimimpään paikkaan. Maaperän tulee läpäisevä ja kalkkipitoinen; savimaa on tälle yrtille kuolemaksi.

Laventelista jumalaista makua

Muinaiset roomalaiset käyttivät laventeliöljyä kylpyvedessä. Kuivattuna yrttiä on käytetty keskiajalla Ranskan hovissa tuolien istuinosien täytteena peittämään epämiellyttäviä hajuja. Tsaarin Venäjällä puolestaan uskottiin laventelin tuoksun pitävän hyttyset loitolla, niinpä sotilaiden patjoissa sitä oli kuivattuna.
Laventelia käytetään myös mausteena. Se on osa perinteistä provencelaista maustesekoitusta yhdessä basilikan, rosmariinin ja timjamin kanssa. Parhaiten maustekäyttöön sopivat ennen kukintaa kerätyt tuoreet lehdet ja nuoret versot sekä kuivatut kukat. Kokeile esimerkiksi sekoittaa muutama teelusikallinen kuivattuja kukkia puoleen kiloon sokeria. Pidä seosta tiukasti suljetussa purkissa vähintään kolme päivää. Sokeri saa yrtistä ”jumalaisen maun”. Näin vakuuttaa ruotsalainen Agneta Ullenius, jonka kirjasta Yrttimaa ohje on peräisin.
Kukat kannattaa kerätä juuri ennen kukkimista, sillä silloin tuoksu on voimakkaimmillaan. Kukat houkuttelevat useita päiväperhosia.

Se kestää sittenkin talvea

Sanotaan, että laventeli ei Suomessa selviä avomaalla talven yli. Mutta ehkä tähän on tulossa muutos. Nimittäin satakuntalaisen Pyhäjärvi-instituutin tekemien, alustavien tutkimusten mukaan laventeli on mahdollista saada menestymään Suomessakin. Instituutissa on tehty laventelinviljelyn pilotointia parin vuoden ajan ja todettu, että lajikevalinnalla on suuri merkitys menestymiselle. Odotan kiinnostuneena lopullisia tutkimustuloksia.
Pihaperhosen taimistollakin laventelit ovat onnistuneesti talvehtineet kaksi talvea. Jopa taimiruukuissa olevat ovat selvinneet. Ensimmäisenä talvena peittelin taimet vaahteranlehdillä, mutta toisena talvena ne saivat selvitä ilman suojausta.
Edellämainitun Agneta Ulleniuksen mukaan kasvin kuolemaksi koituu yleensä kosteus, ei kylmyys. Laventeli kestää hänen mukaansa 15 asteen pakkasia.

Versoo myöhään

Kokemukset onnistuneista talvehtimisista ovat rohkaisseet istuttamaan laventelia osaksi kukkapenkkiä.Kumppaniksi istutuin kevätvuohenjuurta. Perusteena oli se, että kevätvuohenjuuri aloittaa kasvunsa aikaisin keväällä toisin kuin laventeli. Myöhemmin kesällä, kun kevätvuohenjuuren kukinnot ovat kuihtuneet, lehdet jäävät luomaan yrtin kapeille lehdille kontrastia.

Roomalaisten kylpyvesi

Kasvin tieteellinen nimi ’Lavandula’ tulee latinan kielen sanasta ’lavare’. Sana tarkoittaa kylpeä, pestä. Nimi viittaa roomalaisten tapaan käyttää laventelivettä kylpemiseen. Nimen jälkiosa, ’angustifolia’ tarkoittaa kapeita lehtiä.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Vain kirjautuneet asiakkaat -jotka ovat ostaneet tuotteen- voivat kirjoittaa tuotearvion.