Ruohosipuli
5,00 €
Ruohosipuli (Allium schoenoprasum) on monivuotinen maustekasvi, joka kasvaa noin 30–50 cm korkeaksi. Kukkii kesäkuussa vaaleanpunaisin tai sinipunertavin pallomaisin kukinnoin. Kukat houkuttelevat perhosia ja kimalaisia.
Varasto loppu
Kuvaus
Ruohosipuli (Allium schoeneprasum) eli ruoholaukka on merenrannoilla kasvava luonnonkasvi. Se on myös tuttu puutarhan maustekasvi, jota nykyisin viljellään ympäri vuoden kasvihuoneissa. Korkeus 30–50 cm. Kukkii kesäkuussa pyöreähkönä pallona. Kukan väri on vaaleanpunainen tai sinipunertava.Kukissa käy kimalaisia ja useita perhosia, muun muuassa hopeatäpliä, pihlajaperhosia, paksupäitä, päiväkiitäjiä ja sinisiipiä. Etelä-Suomessa yleisen yöperhosen, laukkayökkösen toukka elää ruohosipulin tyvellä.
h2>Ruohosipuli kasvaa ruukussakin
Ruohosipuli on eräs helpoimmista kotipuutarhan kasveista. Sitä voi kasvattaa kukkapenkissä, yrttimaalla, ruukussa sisällä tai parvekkeella. Paikan tulee olla aurinkoinen tai puoliaurinkoinen ja maan melko ravinteikas.Kuohkea maaperä olisi paras kasvualusta, mutta oma kokemukseni on, että savimaakin käy.
Pidä maa rikkaruohottomana, yksistään jo pelkästään siitä syystä, ettei maustekäyttöön leikattavien versojen joukkoon eksy heinänkorsia. Kastele pitkinä, kuivina kausina.
Jos rikkaruohot ovat päässeet valtaamaan kasvuston, kaiva tupas kokonaan ylös ja nypi heinät juurineen. Samalla voit jakaa kasvuston.
Kasvata useita tuppaita
Kukkiminen heikentää maustekäyttöä, sillä kukinnan jälkeen lehdestä tulee kuiva ja puumainen. Kukintaa voit estää leikkaamalla ruohosipulia säännöllisesti. Leikkaa noin viiden sentin korkeudelta.
Kukkiva ruohosipuli on kuitenkin niin kaunis ja pölyttäjien mieleen, että anna osan taimisto kukkia. Istuta useita tuppaita!
<
Runsaasti c-vitamiinia
Ruohosipuli sisältää runsaasti c-vitamiinia. Sitä onkin aikoinaan käytetty keripukin hoitoon. Sillä on myös hoidettu ulkoisesti tulehduksia.
Kiinassa kasvi on tunnettu tuhansia vuosia, mutta eurooppalaisissa puutarhoissa sitä on viljelty vasta 1500-luvulta saakka. Muotikasviksi se muodostui 1800-luvulla. Kerrotaan, että hollantilaiset maanviljelijät syöttivät ruohosipulia lehmille maidon maun parantamiseksi.
Ruohosipulin sanotaan myös parantavan siipikirjan lihan makua ja hevostenkin väitetään piristyvän, kun kauroihin sekoitetaan ruohosipulisilppua.
Vain kirjautuneet asiakkaat -jotka ovat ostaneet tuotteen- voivat kirjoittaa tuotearvion.
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.