Siankärsämö

5,50 

Siankärsämö on luonnonkasvi, joka kukkii pitkään heinäkuusta alkaen. Valkoiset kukat ovat kuin herkkää pitsiä. Korkeus 20–70 cm. Lehdet muistuttavat tilliä, ja tillin tapaan niitä voi käyttääkin, tuoksu ja maku ovat ryytimäisiä. Houkuttelee useita hyönteislajeja. Erinomainen leikkokukka.

Osasto:

Kuvaus

Siankärsämö (Achillea millefolium) on luonnonkasvi, joka kukkii pitkään heinä-syyskuussa. Puutarhassa se kannattaa istuttaa kuivaan ja paahteiseen paikkaan, sellaiseen, missä ei oikein mikään puutarhakasvi viihdy. Ravinteikkaassa maassa siankärsämöstä tulee liian hallitseva. Se nimittäin leviää sekä maavarsilla että siemenistä. Monet pitävätkin sitä rikkaruohona. Maavarret voivat muodostaa niin tiheän verkon, että muut kasvit tukahtuvat.

Siankärsämö on tärkeä hyönteisille

Siankärsämö on tärkeä monille hyönteisille. Se on perhosten mesikasvi ja muun muassa Etelä-Suomessa yleisen yöperhosen, kärsämöpikkumittarin toukan ravintokasvi.
Kukissa näkee usein muitakin pieniä hyönteisiä.
Kukkavarret jäävät talventörröttäjäksi ja siemeniä syövät punatulkku ja urpiainen.
Kukat ovat hyviä leikko-ja kuivakukkia.

Tuoksuu vai haisee?

Siankärsämön lehdet ja kukat tuoksuvat voimakkaasti. Toiset luonnehtivat ryytimäiseksi, toiset tympeäksi. Kirpeitä, tillimäisiä lehtiä voi käyttää tillin tapaan silputtuina salaatteihin, kastikkeisiin, keittoihin ja yrttisuolaseoksiin.
Asterikasveille herkistyneille kasvi voi aiheuttaa allergisen reaktion.

Lääke -ja maustekasvi vailla vertaa

Lääkintäkäytössä siankärsämöllä on tuhansia vuosia vanhat perinteet. Sitä on käytetty jo antiikin aikana haavojen ja tulehdusten hoitoon, verenvuodon tyrehdyttämiseen ja synnytystuskien lievittämiseen. Ranskassa kasvia on kutsuttu timpurin yrtiksi.

Tieteellisen nimen alkuosa Achillea viittaa antiikin sotasankariin Akhilleukseen, joka tarun mukaan keksi kasvi parantavan vaikutuksen.

Elias Lönnrotin mukaan kärsämöllä voi hoitaa ”veren tai muita juoksuja, puhkuja, ähkyjä, reväsimiä, synnytystuskia, leinivikoja, lökätautia ja muita.”

”Reväsin” tarkoittaa sydänvaivoja ja ”leini” monenlaisia vilustumiseen liittyviä oireita.

Nykylääketiedekin tunnustaa kasvin parantavat ominaisuudet. Sen ainesosat estävät tulehduksia ja kynsisienten kasvua, vaikuttavat supistavasti sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Ehkä jopa 160 nimeä

Siankärsämö on eräs yleisimmistä luonnonkasveista Suomessa. Se tuntenevat kaikki. Väitetään, että sillä on 160 eri nimitystä suomen kielellä. (Lähde: http://www.yrttitarha.fi/kanta/siankarsamo/) Tätä on kyllä vähän vaikea uskoa.
Elias Lönnrot mainitsee Flora Fennicassa 42 eri nimeä:

häränhäntä
häränkukka
juhaninkukka
kaljanen
karvakello
ketohumala
kirokukka
kuivan-maan-heinä
kuperkeikka
kyörtänöruoho
kärsäheinä
lavantautiheinä
mäntäpää
nenäheinä
nenäruoho
nenästi
nenätiisti
pellonpöhkärä
pellonpyökäri
pellonvanha
pellonvanhanen
pellonvanhatin
pellonvanhin
pellonvanhus
peltohumala
peltoruoho
piennarkukka
pietarinkukka
pietarinryyni
puntarpää
pyörtänöpöllö
pyörtänöruoho
pyörtänötollakka
pyörtänötollo
rautaheinä
rautaruoho
ryynikukka
satahinen
satahisen-lehti
satalatva
satalatvalehti

Kaljaan viittaavat nimet johtuvat siitä, että kasvilla on ennen maustettu olutta. Nenäruoho viitannee kasvin yrmäkkään tuoksuun ja tuhatlehtinen kärsämön lehtiin. Tieteellisen nimen jälkiosakin millefolium tarkoittaa tuhatlehtistä.

Vuonna 2021 siankärsämö oli Maatiainen ry:n valitsema vuoden maatiaiskasvi.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Vain kirjautuneet asiakkaat -jotka ovat ostaneet tuotteen- voivat kirjoittaa tuotearvion.