Valkotupakan kasvatus – näin onnistut
Kokeile valkotupakan kasvatusta! Näillä ohjeilla se onnistuu aloittelijaltakin. Edellytyksenä on kuitenkin, että sinulla on käytössäsi kasvihuone tai viileä ja valoisa veranta. Esikasvatusaika on nimittäin pitkä, noin kymmenen viikkoa. Valkotupakan kasvatus pitää siis aloittaa viimeistään maaliskuun puolivälissä. Taimien esikasvatus on hyvin palkitsevaa. Näet huolenpitosi tuloksen ja lisäksi saat niin paljon taimia, että istutuksissa ei tarvitse nuukailla….

Kokeile valkotupakan kasvatusta! Näillä ohjeilla se onnistuu aloittelijaltakin. Edellytyksenä on kuitenkin, että sinulla on käytössäsi kasvihuone tai viileä ja valoisa veranta. Esikasvatusaika on nimittäin pitkä, noin kymmenen viikkoa. Valkotupakan kasvatus pitää siis aloittaa viimeistään maaliskuun puolivälissä.
Taimien esikasvatus on hyvin palkitsevaa. Näet huolenpitosi tuloksen ja lisäksi saat niin paljon taimia, että istutuksissa ei tarvitse nuukailla. Tupakka on kauneimmillaan suurena ryhmänä.
Valkotupakka on hallanarka, joten Suomen oloissa sen voi istuttaa ulos vasta kun yöpakkaset ovat varmasti ohi. Ennenvanhaan ajateltiin, että kesäkuun 10. päivä on tällainen päivä.
Valkotupakan kasvatus kylvöstä kukintaan
Valkotupakan siemeniä löytyy puutarhamyymälöistä. Katso, että ostat varmasti valkotupakan siemeniä; tupakoita on useita lajikkeita. Kaikki eivät ole yhtä hyviä perhoskasveja, Valkotupakan tieteellinen nimi Nicotiana alata.
Kylvö
Valkotupakan siemenet ovat hyvin pieniä, kuin pölyä. Niiden kylväminen onnistuu parhaiten sekoittamalla ne hienoon hiekkaan. Olen käyttänyt sekoitukseen rautakaupassa myytävää puhallushiekkaa, mutta muukin hiekka käy.
Kostuta kylvömulta huolellisesti ENNEN kylvöä. Tämä on tärkeää siksi, että jos kylvät ensin, ja sitten vasta kastelet, siemenet valuvat veden mukana yhteen kasaan laatikon reunalle.
Siemenet tarvitsevat valoa itääkseen, joten älä peitä niitä. Painele siemenet kosteaan kylvömultaan. Tähän tarkoitukseen voi käyttää esimerkiksi laudankappaletta. Minä olen painellut ihan vain käsin. (Ja ravistellut käsiin tarttuneet siemenet takaisin kylvöalustaan.)
Kylvös on pidettävä kosteana. Siksi se kannattaa peittää läpinäkyvällä muovilla. Pistele muoviin ilmareikiä.
Ole kastelussa huolellinen
Valkotupakan kasvatus vaatii huolellisuutta, aivan erityisesti itämisvaiheessa. Siemenet itävät huoneenlämmössä 10–14 päivässä. Tänä aikana on huolehdittava siitä, että kylvös ei pääse KERTAAKAAN kuivumaan. Kuivuus tappaa, mutta niin tekee liika kosteuskin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käy aamuin illoin tarkastamassa kylvös. Jos se vaikuttaa kuivalta, kostuta varovasti.
Irlantilaisen Seedholicin valkotupakan kasvatusohjeissa sanotaan, että kylvös pitää kastella altapäin, ei koskaan päältäpäin. No, minä olen vuosia kastellut päältäpäin ja hyvin ovat itäneet.
Käytän kasteluun suihkepulloa. Aiemmin käytin ihan tavallista suihkepulloa, mutta Keudan puutarhakoulussa tutustuin hienosumutepulloon. Se osoittautui näppäräksi.
Taimet ajoissa viileämpään
Sen jälkeen, kun siemenet ovat itäneet, seuraa kriittinen vaihe. Taimet kasvavat nopeasti, ja äkkiä ne ovatkin liian honteloita. (Jos näin käy, osan taimista voi yrittää pelastaa istuttamalla ne niin syvälle multaa, että vain lehdet jäävät näkyiin.) Tämä johtuu siitä, että huoneenlämpö riittää kasvuun, mutta valo ei.
Juuri itäneet taimet on siirrettävä joko viileämpään paikkaan tai annettava niille lisävaloa.
Tässä vaiheessa eletään yleensä huhtikuun alkua, jolloin aurinko lämmittää kasvihuonetta. Siirrän kylvöksen sinne. Pihaperhosen taimistolla on kennokasvihuone, joka pitää varsin hyvin lämpöä.
Jos lämpötila uhkaa laskea pakkasen puolelle, käyn peittelemässä kylvökset moninkertaisilla harsoilla. Pakkasyön jälkeen pelottaa mennä kasvihuoneeseen katsomaan kylvöksiä! ”Huhtikuu on kuukausista julmin”, kirjoitti runoilija T.S. Eliot. Hänellä oli muut asiat mielessä kuin valkotupakan kasvatus, mutta lause sopii tähänkin.
Sitten taimet koulitaan
Kun pikkuisiin taimiin on kasvanut sirkkalehtien lisäksi toiset lehdet (sirkkalehdiksi kutsutaan ensimmäisiä lehtiä) on aika koulia taimet ruukkuihin. Kouliminen tarkoittaa taimien siirtämistä kylvöastiasta ruukkuihin.
Tupakan taimet ovat niin pikkuriikkisiä, että helpointa on istuttaa muutama samaan ruukkuun. Voit käyttää apuna puutikkua, lusikkaa tai haarukkaa.
Kun taimet ovat varttuneet, voit halutessasi koulia ne toistamiseen. Tai tehdä kuten minä teen eli erotella taimet toisistaan vasta siinä vaiheessa, kun on aika istuttaa ne ulos.
Lannoita ja kastele niukasti
Kun taimet on onnistuneesti koulittu, voit huokaista helpotuksesta. Valkotupan kasvatuksen vaikein osuus on takana! Vastakoulitut taimet eivät tarvitse muuta huolenpitoa kuin kastelua. Kastele vain sen verran kun on tarpeen, mullan pitää olla kosteaa, mutta ei märkää.
Kahden viikon kuluttua voit aloittaa varovaisen lannoituksen. Lannoittamiseen voit käyttää hyvin laimeaa kanankakkavetta tai esimerkiksi Kekkilän taimilannoitetta.
Sekä lannoitetta että vettä tulee antaa niin vähän kuin mahdollista, mutta kuitenkin riittävästi. (Kuulostaa vaikeammalta kuin on.)
Totuta ulkoilmaan varovasti
Ennen ulos istutusta taimet tulee karaista. Se tapahtuu siten, että taimet ulkoilevat päivittäin ensin muutaman tunnin kerrallaan ja joka päivä vähän pidempään. (Taimien kanniskelu on muuten aivan olennainen osa puutarhanhoitoa!)
Huom! Älä jätä taimia keväällä auringonpaisteeseen! Kokemuksesta olen oppinut, että siirtäminen ulkoilmaan on valkotupakan kasvatuksen toinen kriittinen vaihe. Kevätaurinko on armoton. Se yhdessä tuulen kanssa kuivattaa taimet muutamassa tunnissa. Suojaa taimet esimerkiksi varjostusverkolla.
Istuta vaikka ruukkuun
Kun yöpakkasten vaara on ohi, istuta valkotupakat lopulliselle paikalleen. Ne viihtyvät parhaiten aurinkoisessa, mutta ei liian paahteisessa paikassa. Maaperän suhteen niillä ei ole erityisiä vaatimuksia. Tavallinen puutarhamaa käy.
Valkotupakkaa voi istuttaa ruukkuunkin. Istuta esimerkiksi kolme taimea suureen, noin ämpärin kokoiseen ruukkuun. (Voit istuttaa ämpäriinkin, mutta tee pohjaan reiät.) Valkotupakka kasvaa noin 90-senttiseksi. Tuulisella paikalla se voi tarvita tukemista.
Kastele ja lannoita esimerkiksi kesäkukkalannoitteella. Poista kuihtuneet kukat, se pidentää kukintaa.
Muista, että valkotupakka tuoksuu hyvälle iltaisin ja öisin. Sijoita se siis lähelle oleskelualuetta. Nauti tuoksusta ja ihaile kukissa vierailevia perhosia!
Jos valkotupakan kasvatus ei syystä tai toisesta onnistunut, valmiita taimia voi ostaa esimerkiksi Pihaperhosen verkkokaupasta. Myynti alkaa toukokuussa.