Rönsyakankaali – maanpeitekasvi kimalaisten mieleen

maanpeitekasvi, jossa sininen kukka
Etsitkö ainavihantaa maanpeitekasvia? Rönsyakankaali kasvattaa pitkiä rönsyjä, joiden avulla se leviää kaikkialle, myös käytäville.

Rönsyakankaali ( Ajuga reptans) on helppohoitoinen ja erinomainen maanpeitekasvi, mutta myös erittäin hyvä kimalaiskasvi. Yhdessä ja samassa kukkavarressa saattaa pörrätä neljäkin kimalaista.

Rönsyakankaali kasvattaa runsaasti kymmenien senttien mittaisia rönsyjä, jotka juurtuvat nopeasti ja kasvattavat uusia rönsyjä. Rönsyistä voi muodostua niin tiheä ja paksu matto, että hennot naapurikasvit tukahtuvat. Tästä syystä osa kotipuutarhureista inhoaa rönsyakankaalia yli kaiken. Mutta siellä missä on tilaa, ja missä tarvitaan nopeasti leviävää maanpeitekasvia, rönsyakankaali on hyvä valinta. Akankaalia ei mielestäni pidä tarpeettomasti pelätä, sillä rönsyjä voi pitää kurissa saksilla. Sitäpaitsi rönsyakankaalin rönsyilyä voi käyttää hyväksi taistelussa rikkaruohoja vastaan.

Helppohoitoinen maanpeitekasvi

Rönsyakankaali on erittäin helppohoitoinen maanpeitekasvi. Useissa ohjeissa neuvotaan leikkaamaan kukkavanat kukinnan jälkeen, mutta sitäkään en ole tehnyt. Olen leikannut vain rönsyjä.

Rönsyakankaali viihtyy parhaiten tuoreessa, multavassa maassa ja puolivarjossa. Se selviytyy kyllä auringossa ja kuivassa maassa, mutta silloin kasvu jää heikommaksi. Kuivalla paikalla kasvavan rönsyakankaalin lehtiin voi iskeytyä härmää.

 Rönsyakankaalin lehdet ovat osittain talvivihannat. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla punaiset tai vihreät. Pihaperhosessa on myynnissä punalehtistä ’Atropurpurea’- lajiketta. Se kukkii touko-kesäkuun vaihteessa. Kukat ovat siniset ja kimalaisille mieluisia. Akankaalista on olemassa myös valkokukkainen lajike, mutta sitä ei ole Pihaperhosessa.

Maanpeitekasvin nimi

Rönsyakankaalia kutsutaan myös rentoakankaaliksi. Se on mielestäni omituinen nimi. Kumpi on rento, akka vai kaali? Rönsyakankaali on paljon parempi ja maanpeitekasville kuvaavampi nimi, sillä maa peittyy nimenomaan rönsyihin. Vaikka onhan akankaalikin kummallinen nimi…

Suomen kasvitieteen isän Elias Tillandsin (1640-1693) kokoamassa katalogissa kasvista käytetään niinkin kamalaa nimeä kuin ämmän suurus. Tillands mainitsee kasvin suomenkielisen nimen vuonna 1683 ilmestyneessä teoksessa, jossa luetellaan Turun ympäristössä kasvavia kasveja. Elias Lönnrot muutti nimen nykyiseen muotoon akankaali.  Lähde: Luontoportti.fi

Rönsyakankaalin levinneisyys kattaa koko Euroopan ja ulottuu aina Vähä-Aasiaan saakka.

Kasvin tieteellisen nimen alkuosa ajuga voi olla peräisin kreikan sanasta agyios, joka tarkoittaa nivelheikkoutta.  Reptans tarkoittaa lamoavaa. Kasvia on käytetty rohtona tiettävästi haavojen hoitoon.

Lataa tästä Pihaperhosen vinkit monimuotoisen puutarhan luomiseen!

 

    Scroll to Top