Mäkimeirami

Kasvi, joka kukkii pienin, vaalenanpunertavin kukin. Kun katsoo tarkasti, voi nähdä kimalaisen kukassa.
Mäkimeirami lisää puutarhan monimuotoisuutta, sillä se houkuttelee kimalaisia, mehiläisiä ja perhosia.

Mäkimeirami (Origanum vulgare) tunnetaan yleisesti erinomaisena ”pörriäismagneettina.” Se on siksi eräs monimuotoisen puutarhan peruskasveista. Mäkimeiramin kukat houkuttelevat perhosia, kimalaisia ja mehiläisiä. Syynä on ehkä se, että mäkimeiramin mesi on poikkeuksellisen sokeripitoista, 76-prosenttista. Yleensä meden sokeripitoisuus on 15–75-prosenttista. (Lähde: Parkkinen, Paukkunen, Teräs: Suomen kimalaiset, 2018).

Mäkimeirami viihtyy aurinkoisessa, kuivahkossa ja lämpimässä paikassa, maaperän tulee olla kalkkipitoinen. Meirami kukkii pitkään heinä-elokuussa, sen kukat ovat vaaleanpunertavat tai joskus valkoiset. Kasvin korkeus on 25–60 cm.

Leikkaa kukkavarret kukinnan jälkeen, se pitää kasvuston elinvoimaisena. Samalla se estää meiramin leviämistä. Kasvi on nimittäin talventörröttäjä, joka pudottaa siemenensä hangelle. Tuulen mukana siemenet leviävät uusille kasvupaikoille.

Mäkimeirami on eri asia kuin kaupan oregano

Mäkimeirami kasvaa Lounais-Suomessa villinä. Saaristolaiset käyttivätkin  mäkimeiramia mausteena jo kauan ennen kuin oreganoa ryhdyttiin myymään kaupoissa.  Meiramilla maustettiin varsinkin silakkaruokia.

Mausteeksi käytetään lehtiä ja kukkivasta latvaosasta voi hauduttaa teetä. Ota huomioon, että mäkimeirami ei maistu samalta kuin kaupan maustehyllyllä myytävä oregano. Kaupan oregano on mäkimeiramin, maustemeiramin ja turkinmeiramin sekoitus ja miedomman makuista kuin mäkimeirami.

Myynnissä on myös meiramia eli kuivattua maustemeiramia (Origanun majorana). Se on yksivuotinen kasvi, jota on Suomessa kasvatettu pitkään.

Lisää tuoreet mäkimeiramin lehdet ruokaan vasta aivan loppuvaiheessa, jotta maku ei heikkene.

Mäkimeiramia käytetään yleisesti pitsojen ja pasta- ja tomaattiruokien mausteena, mutta se sopii moniin muihinkin ruokalajeihin. Meiramilla voi maustaa esimerkiksi kala-, kana- ja liharuokia.

Kaunis myös maljakossa

Maustekäytön lisäksi mäkimeiramia on käytetty moneen muuhunkin tarkoitukseen. Sitä on käytetty sisäisesti lääkkeenä hengitys- ja ruuansulatusvaivoihin, ulkoisesti haavojen, rohtumien ja hyönteisten pistojen hoitoon.

Mäkimeiramin kukat erittävät haihtuvia öljyjä kuten limoneenia, joka on antimikrobista ja antibakteerista sekä β-karyofylleenia, joka myös on antimikrobista.

Kasvia käytetään myös kosmetiikkateollisuudessa rasvaisen ihon tarkoitetuissa kasvovesissä ja naamioissa.

Mäkimeirami sopii hyvin puutarhan koristekasviksi. Sen kasvutapa on pensasmainen, se  kukkii pitkään ja kukat ovat kestäviä leikkokukkia. Pienet, pyöreähköt lehdet ovat tummanvihreät.

Vuoren kaunistus

Mäkimeirami kuuluu Origanum-sukuun, jonka tieteellinen nimi tulee kreikan kielen vuorta tarkoittavasta ’oros’ ja iloon viittaavasta ’ganos’ sanoista, yhdistettynä siis ’vuoren kaunistus.’ Tieteellisen nimen loppuosa ’vulgaris’ tarkoittaa yleistä.