Väinönputki- myyttinen yrtti

väinönputken taimi

 

Väinönputki on hyönteisiä houkutteleva yrtti, jolla on kiehtova kulttuurihistoria. Väinönputken tieteellinen nimi Angelica archangelica viittaa enkeleihin. ’Angelica’ tarkoittaa enkeliä ja ’ archangelica’ arkkienkeliä. Taustalla on perimätieto, jonka mukaan arkkienkeli ilmestyi keskiajalla eräälle munkille ja kertoi, että väinönputki on lääke ruttoa vastaan.

Perimätiedosta on useita versioita. Yhden version mukaan arkkienkeli oli Gabriel, toisen version mukaan Rafael ja kolmannen Mikael.

Suomenkielisen nimen kasville on antanut Elias Lönnrot, oletettavasti Väinämöisen mukaan.

Väinönputki on saamelaisten vanha ravintokasvi, jota käyttivät niin ihmiset kuin eläimetkin. Karja, myös porot, söivät lehtiä ja juuria ja ihmiset pureksivat varsia sellaisenaan. Varsia on myös kuivattu ja lisätty puuron sekaan. Varsista voi keittää kiisseliä tai hilloa. En ole kokeillut, mutta erään kuulemani arvion mukaan väinönputkikiisseli on niin terveellisen makuista, että toista kertaa ei tarvitse keittää…Kasvi on miedoimmillaan alkukeväästä.

Väinönputki kuului apteekkien rohdoskasveihin 1800-luvun loppuun saakka. Sen sanottiin edistävän ruuansulatusta, ehkäisevän ilmavaivoja, laukaisevan kouristuksia ja poistavan nestettä elimistöstä. Väinönputken juuren syömisen sanotaan hillitsevän tupakanhimoa. Irlantilaisen Seedholicin sivuilla kerrotaan, että kylmillä alueilla, kuten Siperiassa ja Suomessa varsia syödään raakana, joskus myös voin kera. Näinköhän lienee?

Väinönputkea on käytetty 1600-luvulta lähtien mausteena ranskalaisissa Benedictene- ja Chartreuse-munkkilikööreissä.

Huom! Aurinkoisella säällä kasvia käsitellessä iho tulee peittää, sillä väinönputki on fotogeeninen. Sen furokumariiniyhdisteet voivat aiheuttaa ihottumaa ja rakkuloita.

Maatiainen ry. nimesi väinönputken vuoden 2020 maatiaiskasviksi.

Kasvupaikka: tuore, ravinteikas, syvämultainen ja puolivarjoisa.

Kukkii: Toisena tai kolmantena vuonna kylvöstä alkukesästä.

Kukan väri: Kellanvihreä.

Hoito: Ei vaadi erityistä hoitoa. Kylväytyy.

Lataa tästä Pihaperhosen vinkit monimuotoisen puutarhan luomiseen!

 

    Scroll to Top