Pihaperhosen kukat ja yrtit

Pihaperhonen tuottaa pölyttäjäystävällisiä kukkia. Pölyttäjäystävällinen tarkoittaa sitä, että kimalainen tai perhonen saa kukasta helposti mettä tai siitepölyä.

Pihaperhosen valikoimaan kuuluu tällä hetkellä  ruusumalvan, auringontähden, isohirvenjuuren, iisopin, salvian, kaunopunahatun, keltasauramon, väinönputken, rönsyakankaalin, syyskaunosilmän, anisiison, sinipallo-ohdakkeen, pikarikarstaohdakkeen, siperianmaksaruohon, rohtosuopayrtin, keto-ja keltakaunokin, kaukaasianpitkäpalon ja kangasasjuruohon taimia.

Ensi keväänä lista on pidempi. Tänä vuonna valikoima on suppea siksi että olen aloittanut taimikasvatuksen keväällä ( tai eräiden lajien kohdalla syyskylvöillä). Vie oman aikansa ennen kuin taimet ovat istutuskunnossa.

Kasvatan Pihaperhosen taimet siemenistä tai pistokkaista. Mahdollisuuksien mukaan käytän kotimaisia siemeniä tai kotimaista kantaa olevia kasveja.

 

väinönputken taimi

Väinönputki ( Angelica archangelica) tehoaa ruttoon ja auttaa pääsemään eroon tupakasta. Muun muassa tällaisia uskomuksia liittyy vuoden maatiaiskasviksi valittuun väinönputkeen.

Lue lisää.

matala kasvi, jolla vaaleanpunaiset kukat

Kangasajuruoho ( Thymus serpyllum) sopii maanpeitekasviksi aurinkoisille paikoille. Kukkii heinä-elokuussa vaaleanpunaisin kukin.

Lue lisää

sininen kukka, jossa yksi kimalainen

Rönsyakankaali ( Ajuga reptans), jota kutsuttiin aiemmin myös ämmän suurukseksi on kimalaisten suosiossa.

Lue lisää

 

violetinvärinen kukka

Karkilta maistuva yrtti-iiso ( Agastache foeniculum) houkuttelee erityisesti komeita päiväperhosia kuten amiraaleja ja neitoperhosia.

Lue lisää

punahattu, jolla perhonen

Kaunopunahatusta ( Echinacea purpurea) lienee jokainen nähnyt kuvan, jossa on perhonen. Ei ihme, kukka näyttää hyvältä kuvissa ja houkuttelee kimalaisia ja perhosia.

Lue lisää

iisopin taimi

Iisoppia ( Hyssopus officinalis) on pidetty pyhänä yrttinä. Karvaan makuisessa yrtissä on kauniit siniset kukat, jotka houkuttelevat pölyttäjiä.

Lue lisää

keltaisia kukkia, joilla hapsottavat teralehdet

Auringontähti ( Telekia speciosa) on mahtava perhoskukka, aivan kirjaimellisesti. Kasvilla on suuret ja komeat lehdet, ja vielä komeammat kukat.

Lue lisää

Vieritä ylös