kaksi kimalaista sinisessä kukassa Rönsyakankaali on pihamme parhaimpia kimalaiskasveja. Kameran etsimessä saattoi näkyä enimmillään neljäkin kimalaista. Kuvassa kaksi peltokimalaista.

Kimalaisten rakastama rönsyakankaali

Kesäkuun alussa kukkiva rönsyakankaali ( Ajuga reptans) on eräs parhaimpia kotipihan kimalaiskasveja. Yhdessä kukkavarressa saattaa olla neljäkin kimalaista.

Rönsyakankaali viihtyy parhaiten tuoreessa, multavassa maassa ja puolivarjossa. Selviytyy kyllä aurinkoisessakin paikassa. Rönsyakankaali leviää rönsyjen avulla, joidenkin mielestä turhan hanakasti. Erään asiakkaan mukaan rönsyakankaali tukahduttaa naapurinsa.

Rönsyakankaalista on myös valkokukkainen lajike. Sen lehdet ovat vihreät ympäri vuoden.

Rönsyakankaali kuuluu niihin kasveihin, joiden suomenkielistä nimeä on muutettu. Kasvia kutsuttiin aiemmin rentoakankaaliksi. ( Minulle tuotti aluksi vaikeuksia muistaa kumpaa nimeä pitää käyttää. Sitten keksin, että kasvihan kasvattaa pitkiä rönsyjä.) Kasvista on käytetty aiemmin nimeä niinkin kamalaa nimeä kuin ämmän suurus.  Lönnrot muutti tämän nykyiseen muotoon akankaali.  Lähde: Luontoportti.fi

Kasvin tieteellisen nimen alkuosa voi olla peräisin kreikan sanasta agyios, nivelheikkous. Kasvia on käytetty vähäisessä määrin rohtona. ’Reptans’ tarkoittaa lamoavaa.

Kukkavanat voi leikata kukinnan jälkeen ( itse en ole leikannut), mutta muutoin akankaali ei tarvitse erityistä hoitoa. Jos kasvi uhkaa levitä liikaa, voi rönsyjä poistaa.

Korkeus: 10-35 cm

Kukinta-aika: touko-heinäkuu

Kukan väri: sininen

Vieritä ylös