Pölyttäjäystävällisiä kukkia huhtikuusta syyskuuhun

pajunkissa

Huhtikuu

Pajut ja raita ovat elintärkeitä talvihorroksesta herääville kimalaisemoille ja myös monille perhosille. Muita hyviä mesikasveja ovat luonnonkasveista leskenlehti ja kevättaskuruoho ja puutarhakasveista idänsinililja eli scilla, krookukset, kiurunkannukset, kaukasianpitkäpalko ja ristikki.

 

valkoinen krookus

Toukokuu

Hedelmäpuut, marjapensaat ja marjat kuten puolukka ja mustikka. Perennoista kukkaan puhkeavat kesäpikkusydän ( joka muuten jaksaa kukkia kesän), kevätvuohenjuuri, rönsyakankaali, kaukaasianpitkäpalko, laukkaneilikka.

pallonmuotoinen kukka

Kesäkuu

Luonnonkasveista voikukka ja mäkitervakko, puutarhakasveista erilaiset maksaruohot, ruohosipuli, syreeni, tuoksuköynnöskuusama ja vuorenkilpi. Vuorenkilpi on erityisesti yöperhosten mieleen. Komeista, kerrotuista pioneista kimalaiset eivät löydä ravintoa, mutta yksinkertaisessa, kesäkuussa kukkivassa kuolanpionissa käy pörinä.

liilanvärinen kukka
Heinäkuu

Pitkään kukkiva, kuvassa oleva jalopähkämö kuuluu pölyttäjäystävällisiin kukkiin kuten myös kaunopunahattu, rantakukka, kaunosilmät, nauhukset, isohirvenjuuri, rohtosuopayrtti, ruusuruoho, varjolilja, syysleimu ja kangasajuruoho. Pitkäkielisten kimalaisten, kuten tarhakimalaisten ehdoton suosikki on puna-apila. Myös maitohorsma ja ohdake ovat kimalaisten mieleen.

 

 

 

keltainen kukka
Elokuu

Monet heinäkuussa kukintaansa aloittaneet kukat kukkivat yhä, kuten nauhukset (kuvassa kallionauhus).

suuri maksaruohokasvusto, ei vielä kukkia
Syyskuu

Komeamaksaruoho ( kuvassa maksaruoho kesäasussa, kukkivan kuvan otan syksyllä) kuuluu syksyn viimeisiin kukkijoihin. Myös asteri sinnittelee pakkasiin. Monet perennat saattavat kukkia toisen kerran, varsinkin, jos ne leikattu kukinnan jälkeen. Tällainen on esimerkiksi orvokki.