Unelmana talvenkestävä laventeli

Onko talvenkestävää laventelia mahdollista kasvattaa avomaalla? Tätä jännitän seuraavien kuukausien aikana. Pihaperhosen taimistolla on nimittäin käynnissä pienimuotoinen koeviljely laventelin (Lavandula angustifolia) talvenkestävyydestä.
Istutin syksyllä kaikki laventelin taimet ilman ruukkua maahan, jonka läpäisevyyttä parantelin hiekalla. Lisäksi lapioin taimien päälle hiekka ja puiden lehtiä. Lämpimän syksyn aikana pelkäsin taimien homehtuvan lehtien alla.
Joulukuussa satoi niin valtavasti lunta, että huokaisin helpotuksesta. Uskoin, että lumi pysyy maassa pitkälle kevääseen.
Olin väärässä. Lumi on sulanut ja laventelin taimet ovat tulleet näkyviin.

Osittain lumen peittämä maa. Lumesta pilkottaa muutama vihreä taimi.
Talvenkestävä laventeli? Toivottavasti. Ainakin vielä taimet ovat hengissä, mutta edessä ovat vaarallisimmat kuukaudet. Sen vuoksi kasasin taimien päälle männynhavuja. Lumi olisi paras eriste, mutta se on alkanut sulaa jo tammikuun lopussa.

Talvenkestävä – vai sittenkin keväänkestävä?

Kaikki puutarhaharrastajat muistanevat talven 21–22 talvitappiot. Se tappoi monia talvenkestäviä kasvejakin. Pihaperhosen taimistollakin kuoli valtavasti taimia. Ilmaisu ”talvi tappoi” on itse asiassa harhaanjohtava, sillä talven kylmyys ei ollut tuhoisa, vaan kevät ja edestakaisin sahaavat lämpötilat. Leudon sään aikana lumi suli niin, että vesi peitti taimiruukut. Tuli pakkanen ja vesi jäätyi. Taimet jäivät jääkannen alle.
Talvenkestävyydellä tarkoitetaan yleensä kasvien kykyä selvitä talven kylmyydestä. Se onkin kylmiin oloihin sopeutuneilla kasveilla hämmästyttävä. Kotimaiset havupuiden neulaset selviävät jopa –70 asteen pakkasesta.
Laventeli on kotoisin Välimeren alueelta, joten se ei ole sopeutunut koviin pakkasiin. Ruotsalainen puutarhakirjailija Agneta Ullenius väittää kirjassaan Yrttimaa, ruukku- ja puutarhaviljelijän opas (Minerva, 2011), että laventeli kestää 15–20 asteen pakkasia ja että sen kuolemaksi talvella koituu useimmiten kosteus, ei kylmyys. Laventeli kärsii seisovasta vedestä.

Talvenkestävää laventelia testataan Pyhäjärvellä

Talvenkestävä laventeli on tähtäisemessä onneksi monella muullakin. Puutarha & Kauppa -lehti kertoi marraskuussa, että Pyhäjärvi-instituutissa on käynnissä laventelin peltoviljelyn pilotointi. Kahden kasvukauden mittaisessa pilotoinnissa testataan erityisesti laventelin talvenkestävyyttä.
Tulokset ovat lupaavia, sillä onnistuneiden talvehtimisen osuus oli korkeimmillaan jopa 70 prosenttia. Pilotointi jatkuu vielä tämän vuoden. Toivon hartaasti, että löytyisi laventelilajike, joka kestäisi Suomen oloja.
Sitä odotellessa hoivaan omia taimiani parhaan ymmärrykseni mukaan. Juuri nyt se tarkoittaa sitä, että peittelen laventelit männynhavuilla. Toivon havujen hidastavan lumen sulamista ja myöhemmin keväällä suojaavan tuulilta.
Tiesitkö, että männynhavut ovat parempia talvisuojauksessa kuin kuusenhavut? Kuusenhavut pakkautuvat nimittäin liian tiiviiksi kerrokseksi, männynhavut muodostavat ilmavan, suojaavan kerroksen.
Onko sinulla kokemuksia laventelin talvehtimisesta avomaalla? Kuulisin niistä mielelläni. Kommentoi!

Männynoksia maassa, joka on osittain lumen peittämä.
Männynoksat ovat kuusenoksia paremmat talvisuojauksessa. Männynhavun muodostavat taimien päälle ilmavan kerroksen. Kuusenhavut pakkautuvat liian tiiviiksi kerrokseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa tästä Pihaperhosen vinkit monimuotoisen puutarhan luomiseen!

 

    Scroll to Top