Auringonkukka on nyt rohkeuden symboli

Auringonkukka.
Auringonkukka on Ukrainan kansalliskukka. Siitä on tullut minulle rohkeuden symboli.

Auringonkukka, Ukrainan kansalliskukka on minulle nykyisin rohkeuden ja myötätunnon symboli. Aiemmin se oli vain kaunis ja erinomainen maanparannuskasvi. Siitä aiheesta voit lukea elokuussa kirjoittamastani blogista.

Tänä vuonnakin kasvatan auringonkukkaa, mutta en enää vain  maanparannuksen ja koristearvon vuoksi. Kasvatan auringonkukan taimia myyntiin, ja lahjoitan osan myyntituotosta Unicefille Ukrainan sodan jalkoihin jääneiden lasten auttamiseen.

Lasten kärsimys kouraisee syvältä sydämestä.

Kukkien kasvattaminen ja niiden myynti on puuhastelua ja pientä  näpertelyä, kun sitä vertaa Ukrainan sodan kaltaiseen kriisiin,  mutta ainoa, mitä osaan.

Parantaa maailmaa kukka kerrallaan.

Auringonkukka on Amerikan lahja maailmalle

Auringonkukka on kotoisin Amerikasta. Sen alkukotina pidetään Meksikoa ja Yhdysvaltojen länsiosaa, missä intiaanit käyttivät auringonkukan siemeniä ravinnokseen jo pari tuhatta vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Intiaanien mukana auringonkukka kulkeutui vähitellen itään ja Eurooppaan se saapui 1500-luvulla tutkimusmatkailijoiden mukana. Euroopassa sitä kasvatettiin aluksi koristekasvina.

Venäjälle auringonkukka saapui 1700-luvulla, ja siellä huomattiin rasvapitoisten siementen arvo. Jalostustyö Venäjällä alkoi 1860-luvulla, ja pitkään Venäjä olikin maailman johtava auringonkukan viljelymaa. ( Lähde: Rousi, Arno: Auringonkukasta viiniköynnökseen, WSOY 1997).

Rousi kertoo kirjassaan myös että auringonkukkien siementen pureskelu oli vanha venäläinen tapa. ”Se lienee saanut alkunsa siitä, että tämä uusi kasvi ei kuulunut kirkon laatimaan paaston aikana kiellettyjen rasvapitoisten ruokien luetteloon,” Rousi kirjoittaa.

Nykyisin suuri osa maailman auringonkukkaöljystä on peräisin Venäjältä ja Ukrainasta. Tai näin oli sotaan saakka.

Sodan myötä auringonkukkaöljystä tulee pulaa, kertoi Helsingin Sanomat 9.3.2022.

van Goghin auringonkukat

Auringonkukka-lajikkeita on noin 70. On matalia, korkeita, kerrannaiskukkaisia ja keltaisen eri sävyisiä, jopa punasävyisiä.

Näyttävät auringonkukat ovat olleet taiteilijoiden suosiossa. Hollantilaisen Vincent van Goghin (1853–1890) maalaamat auringonkukkataulut ovat maailmaankuuluja. Van Gogh maalasi auringonkukkia maljakossa-aiheesta kaikkiaan yksitoista taulua. Yksi tauluista tuhoutui toisessa maailmansodassa. Tunnetuin tauluista lienee Kaksitoista auringonkukkaa maljakossa. Taulusta on olemassa kaksi versiota.

Auringonkukka vaatii pitkän kasvatusajan. Lajikkeesta riippuen se vaatii 80–90 päivän kasvuajan ennen kuin se kukkii. Ne kannattaa siis kylvää toukokuun alkupuolella.

Pihaperhosen auringonkukan taimet tulevat myyntiin toukokuun puolivälissä, kun taimisto avautuu. Taimet maksavat 5 euroa. Lahjoitan jokaisesta myydystä taimesta 2,5 euroa Unicefille.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa tästä Pihaperhosen vinkit monimuotoisen puutarhan luomiseen!

 

    Scroll to Top