matala kasvi, jolla vaaleanpunaiset kukat, kasvi on todennäköisesti nurmiajuruoho eikä kangasajuruoho
Kangasajuruohona pitämäni kasvi on todennnäköisesti nurmiajuruoho. Kangasajuruohon versot ovat alle 10-senttisiä, nurmiajuruohon 15-20-senttisiä.

Kangasajuruoho ( Thymus serpyllum) on erittäin hyvä mesikasvi sekä päivä- että yöperhosille. Se on myös usein perhostoukkien, kuten uhanalaisen harjusinisiiven toukan ravintokasvi. Lisäksi kimalaiset ja mehiläiset käyttävät ajuruohon kukkien mettä ravintona.

Kangasajuruoho soveltuu maanpeitekasviksi aurinkoiselle tai jopa paahteiselle paikalle, sillä se kasvaa aivan maanmyötäisesti. Kasvi on vain 3–5 senttiä korkea.   Maan tulee olla hyvin läpäisevää, sillä savessa ajuruoho ei menesty.

Kesä-heinäkuussa kukkivan kangasajuruohon kukat ovat vaaleanpunaiset. Kukinta kestää pitkään. Lehdet ovat vihreät ympärivuoden.

Kangasajuruoho on Suomessa luonnonkasvi. Sitä voi nähdä harjuilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Syystä tai toisesta se on kuitenkin taantumaan päin.

Kangasajuruoho vai sittenkin nurmiajuruoho?

Kangasajuruoho sekoitetaan usein nurmiajuruohoon ( Thymus pulegioides). Pentti Alanko sanoo Perennat-kirjassaan ( Tammi 2018), että melkein kaikki kangasajuruohoina myytävät taimet ovat nurmiajuruohoa.

Näin on valitettavasti käynyt Pihaperhosen taimistollakin. Tieten tahtoen en kuitenkaan ole halunnut johtaa asiakkaita harhaan. Tilasin siemenliikkeestä Thymus serpyllumin siis kangasajuruohon siemeniä, mutta sain nurmiajuruohoa. Tämä kasvi on aiheuttanut minulle runsaasti päänvaivaa! Olen tilannut uudet siemenet. Toivottavasti kesällä 2022 Pihaperhosen taimistolla on aitoja kangasajuruohon taimia.

Onneksi myös nurmiajuruoho on hyvä mesikasvi! Nurmiajuruoho näyttäisi viihtyvän savimullassakin, ainakin Pihaperhosen taimistolla se on kukoistanut ja siementänyt lukuisia pikkuriikkisiä taimia.

Näin erotat kangasajuruohon nurmiajuruohosta

  • kangasajuruohon kasvutapa on hyvin maanmyötäinen, se on korkeimmillaankin alle 10 senttiä, nurmiajuruohon varret kohoavat 10–20 sentin korkeudelle
  • kangasajuruohon varret ympäriinsä karvaiset, nurmiajuruoholla vain varren särmät ovat karvaiset
  • kangasajuruoholla on runsaasti kukattomia, maanmyötäisiä versoja, nurmiajuruohon kaikki versot päättyvät kukintoon

Kangasajuruoholla on hauska tieteellinen nimi.  Kreikan kielen sana thymos tarkoittaa rohkeutta ja elinvoimaa. Serpyllum on juonnettu sanasta sepere ryömiä. Ryömivä rohkeus siis!

Ajuruohojen lehtiä voi käyttää mausteena, nehän ovat timjamin ( Thymus vulgaris) sukulaisia. Maista vaikka!

Ajuruohot soveltuvat aluskasveiksi sipuli- ja mukulakasveille. Naapureiksi voi istuttaa muita kuivassa ja niukkaravinteisissa paikoissa viihtyviä kasveja kuten maksaruohoja, mehitähtiä, patja- ja mätäsrikkoja.

Ajuruohot ovat hyvin helppohoitoisia. Oikeaan paikkaan istutettuna ne eivät kaipaa edes kastelua. Monivuotiset juuririkkaruohot, kuten juolavehnä on kuitenkin kitkettävä huolellisesti ennen istutusta. Muutaman vuoden välein ajuruohojen kasvustoa voi siistiä leikkaamalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös