vaaleanpunainen kukka
Harjanelikka on saanut proosallisen nimensä kukintoa suojaavista lehdistä, jotka ovat kuin harjan harjakset.

Helppohoitoinen harjaneilikka (Dianthus barbatus) on kaunis perinnekasvi, joka houkuttelee sekä päivä- että yöperhosia. Se tuoksuu hyvälle, kestää maljakossa pitkään ja sopii monen perennan kumppaniksi. Mitä parhain valinta siis kukkatarhaan!

Harjaneilikka tarvitsee aurinkoisen tai puolivarjoisan paikan. Paahteisessa tai kuumassa paikassa se kärsii.

Harjaneilikan korkeus on 40–60 cm. Se kukkii pitkään kesä-elokuussa, kukat ovat punaisen eri sävyjä tai kirjavia. Kukat ovat erittäin kestäviä leikkokukkia. Ne kestävät  maljakossa jopa kolme viikkoa.

Harjaneilikka on perinnekasvi, jota on kasvatettu täällä 1800-luvulta lähtien. Harjaneilikka sopii myös cottage garden-tyylin puutarhoihin ja niityllekin sen voi istuttaa.

Harjaneilikka on kaksivuotinen. Kaksivuotiset kasvit kasvattavat ensimmäisenä vuonna lehtiruusukkeen ja toisena vuonna kukkavarren, minkä jälkeen ne kuolevat. Harjaneilikka on kuitenkin käytännössä monivuotinen, sillä suikertavat tyviversot säilyvät maassa talven yli. Niiden avulla harjaneilikka myös leviää ja niiden avulla neilikkaa on mahdollista lisätäkin. Harjaneilikkaa voikin tavata villiintyneenä luonnosta ja vanhojen puutarhojen liepeiltä.

Harjaneilikka on kotoisin Etelä-Euroopan vuoristoalueilta. Sitä on viljelty puutarhoissa ainakin tuhat vuotta. Keski-Euroopassa harjaneilikkaa on kasvatettu  yleisesti 1500-luvulta saakka, ja Ruotsissa 1700-luvulta lähtien.

Suomessa harjaneilikka yleistyi 1800-luvulla.

Harjaneilikka on niin kaunis, että mielellään sillä soisi olevan runollisempi nimi kuin harjaneilikka. Proosallisen nimen kyllä ymmärtää, kun katsoo harjaneilikan kukkaa juuri ennen kukintoa. Suojuslehdet ovat kuin harjan harjakset.

Ruotsiksi kukka on myös harjaneilikka eli borstnejlika.

Englanniksi kasvilla on paljon suloisempi nimi, ’Sweet William’ tai Pink. Paljon runollisempi nimi kuin harjaneilikka!

Tieteellisen nimen alkuosan eli ’Dianthus’ -nimen kasvi on saanut kreikkalaiselta filosofi  Theophrastukselta, joka oli Aristotelen oppilas.  ’Dianthus’ on muodostettu kreikankielen sanoista ’divine’ (jumala)  ja ’anthos’ (kukka). Jumalan kukka siis.

 ’Barbatus’ on peräisin latinasta ja tarkoittaa partaa tai pitkähaivenista.

Hinta 4,90 euroa.

Vieritä ylös