Auringontähti – suuri perhosmagneetti

suuri keltainen kukka

Heinä-elokuussa kukkiva auringontähti ( Telekia speciosa)  on suuri ja rehevä perenna, jonka kukat houkuttelevat päiväperhosia. Auringontähden korkeus on 130–200 senttiä ja kukkamykeröiden halkaisija 5–6 senttiä.

Monen muun loppukesän perhoskukan tapaan kukan väri on keltainen.

Auringontähteä on istutettu 1900-luvun alussa kartanopuistoihin, joissa se on voinut säilyä viljelyjäänteenä. Kasvi kylväytyy, minkä vuoksi se saattaa erityisesti pienissä puutarhoissa levittäytyä liikaa. Auringontähti viihtyy puolivarjoisassa tai varjoisassa  paikassa. Aurinkoisessa paikassa on huolehdittava kasvin vedensaannista.

Auringontähden kasvualustan on oltava tuore, sen voi istuttaa jopa saviseen maahan. Kuivassa maassa auringontähti ei menesty.

Auringontähden kasvu keväällä alkaa myöhään. Ominaisuutta voi hyödyntää istuttamalla auringontähden viereen sipulikukkia. Sipulikukkien kuihtuvat lehdet jäävät auringontähden lehtien alle.

Auringontähti on saanut tieteellisen nimensä 1700–1800-lukujen taitteessa eläneen unkarilaisen aatelismiehen ja tutkimusmatkailijan  Teleki de Szekin mukaan. Nimen jälkiosa ’speciosa’ tarkoittaa ’kaunista, vaikuttavaa’. Nimen ymmärtää kun näkee auringontähden kukkivan!

Auringontähti on kotoisin Kaukasukselta ja lounaisesta Aasiasta.

Auringontähti muistuttaa hieman isohirvenjuurta ( Inula helenium). Auringontähden lehdet ovat hieman herttamaiset, hammaslaitaiset ja ohuet. Lehtien alapintakin on vihreä. Isohirvenjuuren lehti on pitkulainen ja alta valkonukkainen.

Auringontähti ei vaadi erityistä hoitoa. Pienissä pihoissa on syytä kuitenkin huolehtia ettei kasvi pääse leviämään liikaa.

Vieritä ylös