kukkia, joissa on violetit tähkämäiset kukat

Anisiiso eli yrtti-iiso ( Agastache foeniculum) on puutarhan karkki. Sen lehdet ja kukat nimittäin maistuvat  aniskarkilta. Anisiison lehtiä voi käyttää mausteena jälkiruuissa ja hilloissa, niistä voi tehdä teetä ja kukat sopivat ruokien koristeeksi. Anisiison silputut lehdet sopivat hyvin yhteen timjamin kanssa. Kukat ovat kestäviä leikkokukkia, ja myös hyviä kuivakukkia. Kaiken tämän lisäksi kukat houkuttelevat runsaasti kimalaisia ja perhosia. Mitä monipuolisin kasvi siis!

Anisiiso kukkii pitkään elo-syyskuussa. Kukat ovat violetinväriset tähkät.

Anisiiso on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Siellä se on tärkeä mehiläisten mesikasvi. Suomeen anisiion ovat tuoneet Frantsilan yrttitilan perustajat 1980-luvulla.

Lyhytikäinen kasvi

Anisiiso viihtyy parhaiten lievässä varjossa ja kuohkeassa maassa. Aurinkoinenkin paikka käy ja kuiva maa, mutta savinen ja talvimärkä kasvupaikka koituu varmasti kasvin turmioksi. Vähälumisina talvina anisiiso talvehtii huonosti. Myös sellaiset talvet, jolloin lämpötilat vaihtelevat, johtavat kasvin menehtymiseen. Kasvin talvenkestävyys on niin epävarmaa, että muun muassa Hyötykasviyhdistyksen sivuilla sitä pidetään yksivuotisena. Pihaperhosen taimistolla ja omassa pihassani se on selvinnyt hyvin, tosin vasta kahdesta talvesta.

Yrtti-iiso voi kylväytyä, mutta jos haluat varmistaa kasvin säilymisen omassa puutarhassasi vuodesta toiseen, kannattaa syksyllä kerätä siemeniä talteen ja kylvää ne keväällä. Anisiiso on siitä kiitollinen perenna, että se kukkii jo ensimmäisenä vuonna.

Anisiiso venähtää korkeaksi

Monille kimalaiskasveille on ominaista, että ne ovat hyvin korkeita. Anisiiso ei muodosta poikkeusta. Se voi helposti venähtää jopa 120-senttiseksi. Tuulisessa paikassa ja ravinteikkaassa maassa kasvava yrtti-iiso saattaakin  tarvita tukemista.

Korkeat varret ovat varsin kaljut, minkä vuoksi anisiison eteen on hyvä istuttaa matalia kasveja, kuten esimerkiksi kurjenpolvia tai mirrinminttua.

Yrtti-iisosta on jalostettu useita lajikkeita, mutta Pihaperhosessa on ainakin toistaiseksi myynnissä vain varsinaista lajia.

Anisiisolla on muutamia sukulaislajea, kuten koreaniiso,  meksikoniiso ja kesäiiso, mutta ne eivät välttämättä maistu anikselle. Kesäiiso (Agastache cava) on kotoisin Yhdysvaltojen eteläosista, jossa sitä kutsutaan nimellä ”mosquito plant”. Väitetään, että sen murskattujen lehtien tuoksu kakottaa hyttysiä. Kesäiiso on Suomen oloissa kesäkukka.

Anisiison tieteellisen nimen sukunimi foeniculum tarkoittaa fenkolia muistuttavaa. Fenkoli (Foeniculum vulgare) on maustekasvi, joka maistuu lievästi anikselle.

Vieritä ylös